dinsdag 2 september 2008

Bulgarije, Sunny Beach

Kermis
Gisteren ben ik teruggekomen van Sunny Beach (Zonnestrand). Het is er net een kermis - een totaal aan alles wat mensen zouden kunnen wensen. Het is een 'sunny' oord, in elkaar gezet voor de toerist. Hotel na hotel. Aan het strand is het net alsof je in een vakantiekaart ligt.

Winkeltjes
Er zijn heel veel kraampjes, waar ze veelal dezelfde spullen verkopen. Als je een mooie handdoek zoekt kun je goed slagen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor andere strandartikelen. De kleding die ze verkopen zijn nep-merken van slechte kwaliteit. Ik (een kledinggek) heb er geen enkel kledingstuk gekocht. Bulgaren hanteren vaste prijzen.


Zee
Het zand is zeer blank, schoon en fijntjes. De zee is diepblauw en het briesje hard genoeg om te verbranden zonder er erg in te hebben. Er staan prullenbakken om de zoveel meter. Kijk wel uit voor kwallen - het zijn er niet veel, maar die paar die wij zagen waren echte joekels. Prachtig om te zien, maar niet om mee op je rug naar een ziekenhuis te moeten rennen.

Eten
Je kunt er lekkere pannekoeken en goede pizza krijgen. Het vlees en de vis is ook te doen, al doet het eetspul allemaal ietsje snackbar-achtig aan. Het is commercieel eten zeg maar. Je kunt er 's avonds eten voor 15 leva (8 euro) per persoon. De vele supermarkten staan vol met drank en snoep. Verwacht geen potten groenten te vinden. Banaan, tomaat, komkommer en babyvoeding is het enige gezonde daar zo ongeveer, los van water, melk en sapjes. Kijk in restaurants niet naar de plaatjes - die zeggen niets over wat je krijgt. Het is vaak niet eens wat ze aanbieden. Vaak zie je ook plakkertjes over de prijzen op de kaart met nieuwe prijzen erop. Ze doen die nieuwe prijzen als aanbiedingen voorkomen - in werkelijkheid zijn het prijsverhogingen.

Bevolking
Engels praten de Bulgaren amper, zelfs niet in een excursiekantoor of in het hotel. Maar een enkeling kan je goed verstaan. Praat dus zo simpel mogelijk Engels. Om de zoveel meter staan er 'proppers' die je een (eet)tent in willen krijgen. Erger je maar niet, het hoort erbij. Lach vriendelijk en loop door. Bulgaren zijn over het algemeen niet hartelijk of vriendelijk. Als je buiten het toeristische oord het dorre, arme landschap ziet kan je daar wel inkomen. Soms word je bediend op een wijze die een ober in Nederland zijn ontslag zou opleveren. Er zijn ook wat vriendelijke mensen die hun best doen. In Nessebar vonden wij de mensen vriendelijker dan op Sunny Beach.

Muziek
De muziek die je er hoort is commercieel, maar wel goed. Je hoort er de top - Queen, Tina Turner, Robbie Williams, Dire Straits, etc. Alleen maar grote namen. Hoe het in de discotheken is weet ik niet, daar zijn wij niet geweest.

Vervoer
Er rijden veel bussen naar Bourgas, Varna en Nessebar. Alleen een taxi nemen indien strikt noodzakelijk. Chauffeuren kunnen opdringerig zijn. Fietstaxi's sowieso niet nemen - die zetten je af (dat wisten wij gelukkig van tevoren). Het treintje is wel leuk. Als je van Nessebar het treintje terug naar Sunny Beach neemt, houdt er dan rekening mee dat je aan het begin van Sunny Beach wordt afgezet en misschien nog een heel eind moet lopen. Overstappen op een bus is een beter idee.

Dieren
Neem alsjeblieft geen rijtuig! De paarden worden slecht verzorgd, stinken en moeten hard werken in de hitte. Hun tere benen kletteren hele dagen over straat, heel zielig. Je ziet er ook zwerfhonden en katten, vooral in de buitengebieden. Katten zijn er ook veel in Nessebar. We hebben een aantal magere beestjes gezien waar we niet blij van werden. Er zijn wel een aantal hele tamme katjes bij die je gewoon kunt aaien.

Veiligheid
Van onze reisgroep waren er drie overvallen - twee om drie uur 's nachts en een in een discotheek. Wij waren voor elven altijd weer in het hotel en gingen 's avonds geen rustige straatjes in. Dan is er niets aan de hand. Blijf ook vriendelijk en ga niet in discussie, dat heeft geen zin.

Naaktstand
Voor nudisten is er een gedeelte om naakt te kunnen zwemmen in zee. Dit gedeelte ligt in het noorden van Sunny Beach, voorbij pier 10 (bekeken vanaf pier 11). Verwacht er niet teveel van - het is geen afgezet gedeelte. In de zee daar lopen naakt en 'gekleed' dan ook door elkaar.

Hotel Balaton
In dit hotel verbleven wij. Er wordt elke dag schoongemaakt. Nieuwe handdoeken krijg je twee keer per week. De bedden zijn goed, wel wat aan de korte kant. De douche is ook goed en schoon. Heel fijn was de koelkast op de kamer. Het (bar)personeel is redelijk. Bij de receptie hebben we maar één aardig meisje gezien - de rest ziet je liever gaan dan komen met je vragen. Je kunt veilig wisselen in dit hotel. Neem er gelijk een kluisje. Het ontbijt is oké, wel veel 'sponsbrood'. Het zwembad is een aanrader.

Waarom WEL?
Je kunt er lekker relaxen, zonnen en alles wat je nodig hebt is er in de buurt. Het oord is van alle gemakken voorzien en als je wilt consumeren zit je er goed. Je kunt er echt veel doen, zeker ook met kinderen (overdag!). Het weer is super en het klimaat voelt lekker aan, niet benauwd. Er zijn prachtige terrasjes te vinden en elk hotel heeft een zwembad. Omdat het zo'n 'andere' wereld is die door het-vele-hetzelfde overzichtelijk is, kom je er goed tot rust.
Ikzelf zou er nóg wel een vakantie kunnen vertoeven.

Waarom NIET?
Als je op zoek bent naar een vriendelijke bejegening, dan zit je verkeerd. Je moet écht je eigen sfeer maken. Gewoon genieten van wat je er kunt doen en wat je wordt aangeboden. Het is geen oord om alleen in rond te lopen. Ga minstens met twee volwassenen. 's Nachts stappen is ook niet heel veilig - mits je met een groep weggaat. Ik heb mensen horen mokken over het eten en de onvriendelijkheid. Je moet er geen lange tenen hebben...

***

2 opmerkingen:

Anoniem zei

He marlies...we gaan nu dit jaar met een peuter van bijna 2 jaar naar bulgarije,sunny beach.Weet je misschien als er babyvoeding en panmpers te verkrijgen zijn,en waar liggen ongeveer de supermarkten??
We zitten in hotel evrika
dan moeten we minder meesleuren...thxxxxx

Marlies zei

Hai Chris, er zijn voldoende babyartikelen te krijgen. Er zijn veel supermarkten, dus je zal nooit hoeven zoeken!