vrijdag 19 september 2008

Break-up attitude

Inleiding
Welke houding neemt jouw kersverse ex aan ten opzichte van jou? Is hij iemand die snel over verlies heen stapt of blijft hij 'hangen'? Herinnert hij zich alleen maar de negatieve kanten van jou ineens? Of ziet hij je als een 'superwoman' die hij wil terugwinnen zodra jij uit beeld verdwijnt? Of doet hij iets heel anders...? In dit artikel zet ik de meest voorkomende gedragingen, de eerste veertien dagen na de 'break-up', op een rij.


De tovenaar
Plots is hij totaal veranderd. Alles wat je nadelig aan hem vond lijkt als sneeuw voor de zon verdwenen. Hij laat je weten dat hij heel veel zelfvertrouwen heeft ineens. Of hij geeft grenzen aan, terwijl hij dat in de relatie moeilijk deed. Hij heeft naar het schijnt plots een druk sociaal leven. Op hyves schiet zijn vrienden-aantal de lucht in.
Reden: Hij is boos en doet alsof jij minder vat op hem hebt dan jij denkt.

De agressor
Je familie vond hij plots 'altijd al stom'. Hij doet alsof jij niet goed bezig bent en hij wel. De fouten die je in zijn ogen hebt gemaakt laat hij je graag weten. In lange lappen mail nagelt hij je aan het kruis. Hij stuurt berichtjes om twee uur 's nachts en wil weten wat je uitspookt. Hij plaatst zichzelf boven jou, of wil die schijn opwekken.
Reden: Hij is boos en wil dat jij boet voor zijn pijnlijke emoties.

De uitlegger
'Hij bedoelde het allemaal zo goed', en: 'hij vind je nog steeds mooi'. Je telefoontje of mailbox stroomt vol. Bijna dagelijks komt hij wel met 'iets' om zichzelf in een goed blaadje te zetten. Hij komt misschien terug op situaties uit de relatie en geeft zijn visie. Of hij stuurt je wéér een 'leuke' link door.
Reden: Hij zoekt bevestiging en hij probeert zijn pijn de kop in te drukken.

De verzoener
Je hebt de grootste fout van je leven gemaakt, vindt hij. Hij heeft je zoveel te bieden! Hij wil je helpen met het ophangen van dat kastje en hij is bereid om uren naar je te luisteren. Hij laat veel creativiteit zien om zogenaamd nuttige contactmomenten te creeëren.
Reden: Hij wil je terug en hij snapt jouw keuze niet.

De gangmaker
Hij verandert in een waar dolhof. Het ene moment is hij vriendelijk en het andere moment vliegen de verwijten je om de oren. Hij gaat zich opstellen als een ongrijpbare slang. Hij schudt je de hand, om hem daarna weer terug te trekken. Hij laat zo veel gezichten en stemmingen zien dat hij net een kameleon lijkt.
Reden: Hij zit met zichzelf in de knoop en wil minder gevoel voor je hebben.

De onzichtbare
Hij is geheel van de aardbodem verdwenen. Je hebt hem pas nog gezien, maar het lijkt maanden geleden. Het enige dat je weet is dat hij 'het beter vindt zo' en daarna lijkt hij je vergeten te zijn.
Reden: Hij vindt het goed om jou snel los te laten, of probeert je te kwetsen.

De ijsprins
Wat hij van zich laat horen is zeer zakelijk. Hij lijkt er plezier in te scheppen om dat te doen, omdat hij je ondanks zijn zakelijke houding toch blijft contacten. Zijn redenen om contact te zoeken zijn vaak overbodig. Hij steekt dit zogenaamd in een prettig, vriendelijk jasje, maar het is tenenkrommend. Zijn berichten starten met 'hoi' en eindigen met 'groetjes'.
Reden: Hij vindt het goed om jou snel los te laten, maar het lukt hem niet.

Nawoord
Een combinatie van bovenstaande is natuurlijk mogelijk. En er zijn nog meer gedragingen te noemen, gezond of ongezond. Het is nou eenmaal niet niks: afscheid nemen... Hopelijk kan het afscheid respectvol verlopen, maar dat lukt niet altijd. Zélfs al hebben jullie de laatste uren van jullie samenzijn warm en prettig doorgebracht, en leek de deur naar vriendschap wijd open te staan. Als het moment komt dat jullie wegen zich écht scheiden, dan kunnen er emoties boven komen die je niet had kunnen voorspellen. Het is dan ook belangrijk niet te zwaar te tillen aan elkaars uitingen die eerste single-weken, mits binnen redelijke perken.
Ik zou zeggen: 'Give each other a break!'.

***

Geen opmerkingen: