Als het aan de kat lag... ging ze barfen!
Als je een kat hebt, dan wil je graag dat hij goede voeding krijgt. Je zit immers niet te wachten op gezondheidsproblemen. Fabrikanten van bekende huisdierenvoeders spelen hier handig op in. Ze raken onze dierenliefde met mooie beweringen over hun voer. Zo zeggen fabrikanten graag: 'De kwalitatief hoogwaardige ingrediƫnten zijn zorgvuldig geselecteerd.' Lees nu hoe het echt zit met al die brokjes en blikvoeders...
Blikvoeders
Het schokkende feit wil, dat in de bekende blikvoeders verkrijgbaar in supermarkten, maar zo'n 4% vlees of vis zit. Wat geef je je dier dan eigenlijk? Om precies te zijn bestaan deze blikvoeders voor 80% uit water. Je koopt dus eigenlijk water, aangevuld met door de EG toegestane conserveermiddelen en een verdwaald stukje vlees of vis. Het mooiste aan de blikvoeders zijn de blikken zelf. Een afbeelding van een prachtige, gezonde kat doet wonderen. Zet diezelfde kat op een blik erwten en geen hond die het koopt. Toch er zijn merken die zonder schaamte aan komen zetten met: 'In ons voer zitten echte stukjes groente.'
Groente?
Dat klinkt gezond, is het niet? In werkelijkheid spelen de fabrikanten in op wat voor mensen gezond is. De waarheid: katten kunnen niks met groente! Ze hebben er alleen wat aan als het lang doorgekookt en goed gepureerd is. Daarnaast hebben katten maar eens per week 10% groente nodig van hun dagelijkse voedingsbehoefte. Katten zijn namelijk pure carnivoren. De enige groente die zij in de natuur binnen krijgen, is afkomstig uit de maag van hun prooidier.
Brokjes
De beste brokjes die in supermarkten verkrijgbaar zijn, bevatten 16% vlees of vis. Verder bestaat de voeding uit rijst (12%), toegevoegde vitaminen en mineralen, meel en vezels. Rijst klinkt ook gezond, maar granen maken geen deel uit van het natuurlijke dieet van prooien. Wel een belangrijk ingrediƫnt is taurine: een aminozuur dat katten - in tegenstelling tot mensen - niet zelf kunnen aanmaken. Als katten te weinig taurine binnen krijgen, kunnen ze blind worden of een hartkwaal ontwikkelen. De taurine moet worden toegevoegd aan de supermarktvoeders, omdat het normaliter in vers vlees zit.
Anders voeren
Nu ken je de waarheid over de gangbare kattenvoeding verkrijgbaar in supermarkten. Voeding enkel verkrijgbaar bij dierenspeciaalzaken of dierenarts, is een beter alternatief. Zo bevat de in 2008 als best geteste voeding, enkel verkrijgbaar bij dierenspeciaalzaken (Hills), 30% vlees. Ook een goede voeding is Almo Nature. Het zal opvallen dat er, ook in deze betere voeders, stoffen moeten zitten waar een kat niks mee kan. Dat klopt ook. Daarom is het nog altijd het beste om je kat vers voer te geven, ook wel barfen genoemd.
Barfen
Barfen betekent dat je je kat (voornamelijk) verse vlees en vis geeft. Betekent dit, dat je gelijk kuikentjes en muizen aan moet schaffen? Nee. Er zijn genoeg alternatieven voor mensen die het een naar idee vinden om hun kat op deze manier te voederen. Zo bestaat er Carnibest: een complete diepvriesvoeding. Alle voedingen vrij van geur- kleur en smaakstoffen, houdbaarheidsmiddelen, varkensvlees en dierproeven. Carnibest produceert voeding voor katten van alle rassen en leeftijden. Ook bestaat er een speciale voeding voor katten met suikerziekte. Een paar andere opties zijn: Bibi, Haaksbarf en Bandit. Vis kun je je kat ook geven, als het maar niet te vaak vette vis betreft. Witvis is daarom bijvoorbeeld uitstekend.
Rauw
Alle vlees en vis geef je een kat rauw! Anders gaan juist belangrijke voedingstoffen inclusief de taurine verloren. Daarnaast kun je je kat ook eenmaal per week een rauw ei voeren. Meer opties zijn: biologische yoghurt en gekookte en gepureerde groente (eens per week een beetje). Om het gebit van de kat sterk te houden is regelmatig een harde snack ook belangrijk. Carnibest heeft een snack in hun assortiment, maar er bestaan ook andere snacks zoals vers gedroogde zalmkoekjes.
Ervaring
Shira, mijn kat (14 jaar), leed erg aan huidproblemen. Ze krabde zichzelf regelmatig helemaal open. Van de dierenarts kreeg ik hele dure brokjes, maar dat hielp niets. Op Kattenplaza werd Carnibest geadviseerd. Sinds Shira dit krijgt gaat haar huid er goed op vooruit. Ook mijn andere katten krijgen nu Carnibest. Regelmatig geef ik ze rauwe vis, yoghurt, rauwe ei, gepureerde groente en zalmkoekjes als afwisseling. Voor mij is de keuze simpel: blikvoeding en brokjes komen er niet meer in!
Shira voor de Carnibest / Shira twee maanden later
Meer informatie kun je vinden op:
www.kattenplaza.nl en www.barfplaats.nl
***
donderdag 22 januari 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten